Portfolio

Tiukka aikataulu vaati molemminpuolista sitoutumista

Keissi: Laaja sivustouudistus nopeassa aikataulussa

Evan sivustouudistus toteutettiin huhtikuun 2017 aikana. Tiesin urakkaan ryhtyessäni, että aikataulu olisi todella tiukka. Kaikki meni kuitenkin hyvin, ja saimme sivuston valmiiksi jopa muutama päivä ennen suunniteltua julkaisua. Kiitos kuuluu luottograafikolle Taru Staudingerille ja asiakkaalle, joka omistautui projektille ja sitoutui osaltaan sovittuun aikatauluun.

Sivuston kieliversiointi julkaistaan syksyllä 2017 erillisenä projektina. Tutkailtuani aiempaa käytössä ollutta kielilisäosaa huomasin, että sen käännöslogiikka perustuu siihen, että sivustorakenne on symmetrinen: jokaisesta sivusta on oltava rakenteeltaan samanlainen käännösversio, ja kaikkien sivujen on oltava käännetty. Suunnitelmissa olleet poikkeamat kieliversioiden sivurakenteissa aiheuttivat päänvaivaa ja käytettävyysongelmia: sivuilla näkyi eri kielisiä sisältöjä sekaisin. Tarve oli kuitenkin tehdä sivuston kieliversioista erilaiset. Suomenkielisellä saitilla näytetään enemmän sisältöjä laajemmalle kohderyhmälle ja englanninkielisen sivuston suppeammat sisällöt on suunnattu hyvin rajatulle yleisölle. Erikielinen sisällöntuotanto kulkee myös jatkossa hyvin eri tahtiin.

WPML-lisäosalla tarpeeseen soveltuvien epäsymmetristen kieliversioiden tekeminen onnistui mutta migraatio aiemman qTranslate-lisäosan ja WPML:n välillä oli pitkälti käsityötä. Jokaisesta artikkelista ja sivusta oli siivottava qTranslaten käyttämät kielitägit ja tehtävä kieliversiot WPML:llä manuaalisesti uudelleen. Migraatiotyökalua kokeilin useasti, mutta se sotki koko setin totaalisesti. Kesän hiljaisina päivinä oli aikaa panna artikkelit järjestykseen.

Eva tuottaa säännöllisesti Apunen ja Maliranta -podcastia. Jaksojen striimaus keskitettiin SoundCloudiin, missä asiakkaalla on mahdollisuus seurata podcastien tilastoja. Kehitin sitä varten kustomin SoundCloud-playerin, jolla jaksot ovat kuunneltavissa sekä artikkelissa että uutislistauksissa. Artikkelin yhteydessä käyttäjä voi myös tilata podcast-fiidin haluamallaan palvelulla tai tekniikalla.

Sekä SoundCloud- että YouTube-upotusten ilme suunniteltiin Evan graafisia ohjeistuksia noudattaen. Näin eri palveluiden mediaupotusten visuaalisuus on yhtenäinen ja kokonaisuus näyttää Evalta.